Chřipka a očkování

Chřipka je závažné a nebezpečné onemocnění virového původu postihující převážně dýchací cesty, které se každoročně podílí na úmrtí až dvou tisíc lidí, což představuje přibližně 2% všech úmrtí.

Lidově se “chřipka” říká většině virových onemocnění v podzimních a jarních měsících, které ovšem ve skutečnosti chřipkou nejsou. Pro pravou chřipku je charakteristickýrychlý nástup (18-24h) následujících příznaků: horečka a zimnice, bolesti hlavy,  kloubů a svalů, pálení očí, kašel, únava a vyčerpání… Podrobněji zde.

Vzhledem k nebezpečnosti pravé chřipky je zvláště u starších a oslabených jedinců vhodné pravidelné očkování, které se provádí každoročně na podzim a efektivně zvyšuje odolnost min. po dobu šesti měsíců.

Zdravotní pojišťovny hradí očkování proti chřipce v následujících případech:

  • u pojištěnců nad 65 let věku,
  • u pojištěnců po splenektomii nebo po transplantaci krvetvorných buněk,
  • u pojištěnců, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, nebo dýchacích cest, nebo ledvin nebo diabetem,
  • u pojištěnců umístěných v léčebnách dlouhodobě nemocných nebo v domovech pro seniory, anebo v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.